Inspireren, Motiveren, Innoveren

Inspireren, Motiveren, Innoveren

Observaties over innovatie(s)

Mijn visie op innovatie in losse stukken. Geef ook uw visie: reacties op de blogteksten zijn welkom!

Meer info: www.hetlampjelinksonder.nl

Zeg Kaas

Virtuele wereldenPosted by Wichert van Engelen 27 Oct, 2008 08:09:44

In een vorige blog had ik het over gezichtsherkenning. Nog maar kort geleden hopeloos langzaam en daardoor niet goed bruikbaar. Maar Sony laat zien dat ook op dat gebied de ontwikkeling razendsnel is gegaan. Hun ‘Smile Shutter’ is naar mijn smaak een nutteloze gimmick voor een digitale camera (hoe vreselijk als je straks alleen nog maar foto’s van lachende mensen hebt), maar de techniek is verbluffend.

De techniek van beeldherkening wordt snel uitontwikkeld. Op velerlei gebied zullen er vervolg-innovaties komen. In de medische sector kunnen bloed- en weefselmonsters veel sneller onderzocht worden. De eerste screening hoeft niet meer door een laborant met een microscoop gedaan te worden. Rondom woningen kan er op vele manieren beveiligd worden. Camera’s herkennen het verschil tussen een insluiper en een kat die de bewegingsmelder aan doet slaan. Op de televisie kun je binnen zien wie er voor de deur staat, niet alleen in beeld, maar ook voorzien van extra informatie als geheugensteuntje.

Andere toepassingen die tot een paar jaar geleden niet mogelijk waren, zijn enigszins beangstigend: camera’s staan overal in de openbare ruimte. Nu nog zijn er mensen nodig om al die beelden via monitoren in de gaten te houden. Het zal niet lang meer duren of ieders gezicht staat ergens in een database, en de camera’s met de achterliggende systemen zien het direct als er iemand in de Kalverstraat loopt die daar normaal gesproken niet zou moeten lopen.


Nog een paar jaartjes verder en de pinpas en de creditcard verdwijnen. Waarom moeilijk doen met pasje en pincode als een camera direct je gezicht herkent. Je loopt met je spullen de winkel uit, legt even je vinger op een vingerafdruk-lezer ter bevestiging en de boodschappen in je winkelkarretje worden direct van je rekening afgeboekt.

Misschien wordt die RFID-chip (zie vorige blogs over de dam-tot-dam loop) uiteindelijk niet ingezet voor het herkennen van mensen. Voor beeldherkenning hebben de mensen immers geen ‘tag’ nodig.

‘Ons kent ons’ krijgt een geheel nieuwe betekenis.

  • Comments(0)//blog.hetlampjelinksonder.nl/#post76

Virtueel steeds minder virtueel

Virtuele wereldenPosted by Wichert van Engelen 22 Oct, 2008 11:48:23
Sinds de hype van SecondLife is de toekomst van de mens steeds virtueler. Het is niet zozeer de vraag of (grote) delen van ons leven virtueel worden, maar uitsluitend hoe lang het zal gaan duren.
Nog steeds ontmoet ik veel scepsis wanneer ik hierover praat. De mens heeft immers veel liever een echt mens tegenover zich, en goederen moeten gewoon tastbaar zijn om als echt ervaren te worden.
Ik kan mij de discussies rond de opkomst van het girale loonzakje niet herinneren; die zijn van voor mijn tijd. Maar nog steeds zijn er mensen die hun geld liever contant hebben dan op een bank- of girorekening. (Kent u de anekdote dat tot de komst van de euro, bij de tegoeden bij de Postbank nergens stond dat het om guldens ging. Iedere rekeninghouder had gewoon een getal achter zijn naam. Iedereen nam als vanzelfsprekend aan dat het om guldens ging, maar het hadden natuurlijk net zo gemakkelijk knikkers kunnen zijn.)

Tegenwoordig is het wel gemeengoed dat geld op een rekening (virtueel geld; het bestaat immers uitsluitend uit een paar bits in een computersysteem) net zo waardevol is als cash geld. (Waarvan trouwens ook te bediscussieren valt hoe virtueel het nou eigenlijk is: gewoon flapjes bedrukt papier ;-)

Maar zaken in virtuele werelden als SecondLife en RuneScape worden nog steeds met de grootste achterdocht bekeken. Het is niet tastbaar, dus het is niet echt.

In Groningen stalen twee jongens een flink aantal 'goederen' van een andere jongen. De advocaat van de verdachten betoogde dat de gestolen 'spullen' niet echt bestonden en juridisch helemaal niet kunnen bestaan.
Daar maakte de rechter gisteren gelukkig korte metten mee. De goederen zijn van waarde. Zowel voor de bezitter als voor anderen, en door de diefstal kan de oorspronkelijke eigenaar er niet meer over beschikken: diefstal dus.

Het is niet de vrolijkste aanleiding (diefstal met geweld), maar het maakt wel duidelijk dat steeds meer virtuele zaken heel reëel worden.Blog Image

  • Comments(0)//blog.hetlampjelinksonder.nl/#post74

Bloggbattle

Virtuele wereldenPosted by Wichert van Engelen 04 Oct, 2008 12:27:28

Milieudefensie organiseert een blogbattle.
Ze willen veel handtekeningen ophalen om te onderstrepen dat er nu eindelijk eens een stevige Klimaatwet moet komen.


Blog Image

Op zich nauwelijks een innovatie te noemen, maar als marketinginstrument in Nederland nog maar weinig gebruikt. En zeker niet op deze schaal!

Omdat het voor een uitstekend doel is, en omdat menig marketeer hier met professionele aandacht naar zou moeten kijken, wilde ik de plugin van Milieudefensie in de veelbezoechte blog van Nieuwe Producten Bedenken opnemen.

Maar dan blijkt dat innovatieve zaken soms pas handig worden als ze al oud zijn. Op dit moment is het zeker nog niet zo dat alle mogelijke handigheidjes op het internet ook zonder meer werken. Compatibiliteit was vroeger een groot probleem in de hardware (en soms word je nog steeds gek van de verloopstekkertjes en snoertjes die nodig zijn), maar tegenwoordig is het vooral een internet web2.0 probleem.

Kortom: het lukte mij niet de plug-in in die weblog te krijgen.

En het was zo'n goede zet: een bestaande techniek wordt slim gecombineerd met de verspreidingskracht van veel bloggers om bij de doelgroep flink te marketen.

Dus hoe moest het nu met die handtekeningen?

Toch nog maar even ergens je handtekening zetten, zou ik zeggen. Want dat die klimaatwet er moet komen lijkt mij zo overduidelijk dat het bespottelijk is dat Milieudefensie daar achteraan moet.
het lukte op de blog van Nieuwe Producten bedenken niet, en ook hier binnen de blog van Het Lampje Linksonder lukte het niet, dus dan maar rechtstreeks naar Milieudefensie, of op de home-page van Het Lampje Linksonder, waar ik de plugin wel aan het werk krijg.

Wichert van Engelen


  • Comments(0)//blog.hetlampjelinksonder.nl/#post65

Van oude dingen die niet voorbij gaan

Virtuele wereldenPosted by Wichert van Engelen 28 Aug, 2008 19:24:21

Er is al veel over geschreven. De Wii is razend populair ondanks de zeer matige grafische mogelijkheden. Schijnbaar stoort het de gebruikers niet dat de poppetjes en de bewegingen nauwelijks beter zijn dan PC’s en gameconsoles van jaren geleden.
Wat dat betreft lijkt het wel op een spannend of romantisch boek. Daar zijn afbeeldingen niet alleen overbodig, ze zijn zelfs vaak ongewenst. De fantasie van de lezers is meer dan goed genoeg om in hun eigen hersenen een echte virtuele wereld te vormen.
Voor de Wii-spelers hoeft het allemaal niet zo gelikt. In het vuur van het spel gaan de gebeurtenis toch wel leven.

Recent kwam ik een foto tegen die mij hier gelijk aan deed denken. Een innovatieve stropdas (valt er aan zoiets sufs als een das nog iets te innoveren?) die terug grijpt op ouderwetse grafische mogelijkheden. Lang geleden konden computers en spelletjesmachines, de zogenaamde 8-bits machines, nog minder goed overweg met graphics als de huidige Wii’s. Scheve en ronde lijnen en vlakken werden al snel hokkerig (het is geen Nederlands, maar wellicht begrijpt u wat ik bedoel). De bedenkers van de 8-bit tie hebben zich daardoor laten inspireren.

Blog Image

Voor hen die de 8-bits periode nog steeds helemaal-te-gek vinden, op 8bitpeoples.com vindt u oude spelletjes, graphics en zelfs muziek uit het 8-bits tijdperk.

Wichert van Engelen
  • Comments(0)//blog.hetlampjelinksonder.nl/#post51

Google Earth en Microsoft Space

Virtuele wereldenPosted by Wichert van Engelen 22 May, 2008 18:20:58

Als Beta nu publiek: De telescoop voor iedereen.

Waar Google Earth een groot aantal bronnen bij elkaar bracht om iedereen de schoonheid van de Aarde te laten zien, heeft Microsoft de beelden van een groot aantal telescopen bij elkaar gezet om aan aardlingen de schoonheid van het heelal te laten zien.

Beetje scrollen, beetje inzoomen. De tijd dat je uren in de tuin of op het dak je telescoop moest richten is voorbij: Microsoft Worldwide Telescope

Blog Image

  • Comments(0)//blog.hetlampjelinksonder.nl/#post39

Guantánamo Bay

Virtuele wereldenPosted by Wichert van Engelen 13 Apr, 2008 15:53:20

Sommigen beweren dat Second Life nu toch echt wel over en uit is.

Maar af en toe kom je initiatieven tegen die wel degelijk de moeite waard zijn.

Peggy Weil en Nonny de la Peña hebben een replica van Guantánamo Bay in Second Life gemaakt om extra aandacht te vragen voor de schendingen van mensenrechten.

Als je avatar deze plek in Second Life bezoek, onderga je dezelfde martelingen en hoor je dezelfde geluiden als de gevangenen.

Niet bepaald een leuke plaats om te bezoeken in Second Life, maar het is zeer indrukwekkend en een goed voorbeeld van het gebruik van virtuele werelden op een innovatieve manier.

Bernhard Drax maakte er een indrukwekkende video van:

Blog Image

Meer werk van Bernhard: www.bernharddrax.com


Zie ook het artikel in Vanity Fair Online.

  • Comments(0)//blog.hetlampjelinksonder.nl/#post32

Lost in Cyberspace

Virtuele wereldenPosted by Wichert van Engelen 11 Apr, 2008 09:59:11

Dat je internet-verbinding eens een beetje traag is: soi, kan gebeuren.

Dat je af en toe vergeet een e-mailtje te verzenden en dan tegen de niet-ontvanger de smoes gebruikt dat ie wel ergens onderweg zal zijn zoekgeraakt: doet een beetje denken aan de oude PTT.

Maar ondertussen is er een onderzoek gestart naar zogenaamde black-holes op het internet. Plekken waar informatie daadwerkelijk verdwijnt. Niet omdat een server even plat lag wegens onderhoud, maar om onverklaarbare redenen echt weg.

Het verontrustende is dat het overal ter wereld kan plaatsvinden (zie het kaartje).

Blog Image


Het goede nieuws: die smoes van de PTT kan weer gebruikt worden ;-)


Zie HIER voor het hele artikel.

Wichert van Engelen

  • Comments(0)//blog.hetlampjelinksonder.nl/#post31

API's in een boek

Virtuele wereldenPosted by Wichert van Engelen 02 Apr, 2008 08:34:10

Penguin books, de Engelse uitgeverij, is vaak een van de eerst uitgeverijen om nieuwe mogelijkheden uit te proberen.

Voor het verhaal ‘The 21 steps’ heeft men slim gebruikt gemaakt van de api’s van Google Maps. Het verhaal speelt zich af in London en door een consequent gebruik van satellietbeelden en foto’s is er bijna sprake van een stripboek in nieuwe stijl.

Wetellstories.co.uk


Blog ImageWichert van Engelen

  • Comments(0)//blog.hetlampjelinksonder.nl/#post29
Next »