Inspireren, Motiveren, Innoveren

Inspireren, Motiveren, Innoveren

Observaties over innovatie(s)

Mijn visie op innovatie in losse stukken. Geef ook uw visie: reacties op de blogteksten zijn welkom!

Meer info: www.hetlampjelinksonder.nl

Presenteer je idee op een innovatiecongres

Ideeen genoegPosted by hetlampjelinksonder.nl 19 Aug, 2009 09:32:43

Op het innovatiecongres Nieuwe Producten Bedenken 09 (15 september, Hilvarenbeek) is er ruimte voor nieuwe ideeën-hebbers.

Heb jij een baanbrekend nieuw idee, concept of product? Doe mee aan de Idealize’ Pionier Pitch. De beste vijf presenteren hun plan op het podium dit congres waar het bedenken en realiseren van nieuwe concepten centraal staan. Er zijn sprekers van Sanoma Uitgevers, BoBike fietszitjes, ProRail en AB Oost.

En wellicht sta jij er tussen.

Na elke ‘hoofdgast’ kan een innovatieve pionier zijn nieuwe idee, ontwerp, product of concept presenteren. Exact vijf minuten krijg je om, de vijf W met vijf sheets over te brengen aan het publiek:

• Wie ben je?
• Wat is jouw inspiratiebron voor dit idee?
• Wat is het idee?
• Wat heeft de koper/gebruiker/maatschappij eraan?
• Waar kunnen de bezoekers van het congres je mee helpen?

Je moet wel een beetje opschieten, want:

Deadline: zondag 23 augustus

Meer informatie en inschrijven: hier

  • Comments(0)//blog.hetlampjelinksonder.nl/#post93

Blauw bloed - Postbank

Ideeen genoegPosted by hetlampjelinksonder.nl 02 Jul, 2009 11:56:55
Oplettende volgers van dit blog hebben gemerkt dat ik de afgelopen periode wat minder vaak hier iets schreef.
Ik was bezig met het schrijven van een boek over de geschiedenis van de Postbank en de lessen die we daar (op economisch gebied) van kunnen leren.
Niet direct innovatie-georienteerd, maar een aantal van de beschreven processen geeft wel aan waarom innovatie vaak zo moeilijk is.
Een heel hoofdstuk (Innovatiemachine of melkkoe?) gaat hierover.

Over een ruime maand verschijnt Blauw bloed – opkomst en ondergang van de Postbank.

Bij de voorbereidingen van dit boek ben ik enorm veel enthousiasme tegengekomen. Zowel (oud-)medewerkers als klanten van de Postbank vinden het prettig om hun ervaringen met de Postbank te vertellen. Iedereen die ik ontmoette is blij dat de geschiedenis van dit deel van het Nederlands erfgoed niet verloren gaat.

Als verlengstuk van het boek heb ik ondertussen een website gemaakt.

www.blauw-bloed.nl

Door middel van de website wil ik iedereen in de gelegenheid stellen zijn/haar sterke, leuke, onthutsende, ontroerende, trotse verhalen over de Postbank aan een breed publiek te vertellen. Op deze manier wordt niet alleen de officiële geschiedenis van de Postbank vastgelegd, maar vooral ook de ‘oral history’. Rijkspostspaarbank, Postcheque en Girodienst, Gemeentegiro Amsterdam en 23 jaar Postbank krijgen elk hun plek.

Graag nodig ik je uit een bezoekje te brengen aan de site en – al dan niet geïnpireerd door de verhalen van anderen – je eigen ervaring(en) met de Postbank, als (oud-)medewerker, als klant, als ING-collega of als bewuste niet-klant, te delen door een verhaal of anekdote, een foto of wellicht zelfs een video in te sturen.

De site is nu (in beta-versie) nog wat leeg, maar ik hoop dat, mede met behulp van ook jouw bijdrage, de site straks een waar feest van herkenning is voor iedereen met zelfs maar een vleugje blauw bloed.

Kortom: bezoek de site, bedenk welk verhaal je laatst op een verjaardag nog aan anderen vertelde, schrijf het op, en zet het op de mail.

(voor de tien beste inzendingen – jury=ik – ligt er een gratis exemplaar van het boek klaar)

Bij voorbaat mijn hartelijke dank!

Groet,

Wichert  • Comments(0)//blog.hetlampjelinksonder.nl/#post91

Chocola bakken van nieuwe ideeen

Ideeen genoegPosted by Wichert van Engelen 18 Feb, 2009 12:56:09

Sommige sites zijn niet zozeer nuttig, maar wel leuk.

Instructables is zo'n site. Bomvol nieuwe ideeen van allerlei uitvinders. Met nuttige zaken, maar ook met heel veel goedbedoelde huisvlijt.

Van alle ideeen is telkens opnieuw de vraag: valt hier chocolade van te bakken? Is het mogelijk de vinding zodanig verder te ontwikkelen dat producenten en/of consumenten er iets aan hebben. Blijft het een leuk idee, of wordt het een geimplementeerd idee?

Onderdelen van de site zijn iets toegepaster. Er worden regelmatig wedstrijden uitgeschreven voor nog niet opgeloste problemen. Wie een goede oplossing heeft, wint niet alleen een aardige prijs, maar heeft een redelijke kans dat zijn/haar idee ook daadwerkelijk wordt geimplementeerd.

Om de lekkere trek in deze site wat te vergroten: een foto van een LEGO-machine die computergestuurd chocolade-figuren kan maken.

  • Comments(0)//blog.hetlampjelinksonder.nl/#post89

Crowd energy

Ideeen genoegPosted by Wichert van Engelen 16 Jan, 2009 12:18:13
Veel gebruikte term op het internet om aan te geven dat informatie, kennis en wijsheid niet uitsluitend meer van goeroe's komt, maar dat iedereen daaraan kan bijdragen: crowd wisdom.

Het bekendste voorbeeld is natuurlijk wikipedia dat niet volgeschreven wordt door een select groepje redacteuren, maar door grote aantallen mensen die elk een klein beetje toevoegen. Een ander voorbeeld dat ik recent op deze blogplaats liet zien: wijbouweneenwijk.nl waar het specialisme van het ontwerpen van een woonwijk overgelaten wordt aan een community. Iedereen kan zijn/haar ideeen bijdragen.

Ondertussen komt dit fenomeen ook op gang in de energie-wereld. Niet meer electra uitsluitend van een paar centrale grote gas- of kolengestookte centrales, van kernreactoren of (milieuwbewuster) van windmolenparken danwel waterkrachtcentrales, maar energie die opgewekt wordt door grote aantallen kleine energie-apparaten.
Dat wil zeggen: iedereen een zonnepaneel op het dak, elke boer een eigen windmolen, bio-gascentrales in elke wijk, noem maar op.

Een fraaie bijdrage daaraan zijn de lantaarnpalen van Philips. Nu nog een prototype, maar over een paar jaar wellicht gemeengoed.De lantaarnpalen lijken een beetje op een bloem en hebben van boven bladeren die van positie/richting kunnen veranderen. Schijnt de zon, dan werken de bladeren als zonnecollectoren. Waait het, dan staan de bladeren een beetje scheef en draaien ze in de wind en genereren daarmee electra.
Als elke lantaarnpaal in Nederland niet alleen energie opwekt om 's nachts te branden, maar tevens een beetje meer energie, dan komt dat in totaal op een lekkere hoeveelheid extra energie.

Nu nog economisch niet haalbaar, maar uiteindelijk zal energie-opwekking ook door de crowd plaatsvinden.

  • Comments(0)//blog.hetlampjelinksonder.nl/#post86

Dikke huid bij schaatsen

Ideeen genoegPosted by Wichert van Engelen 14 Jan, 2009 11:33:48
Tijdens het schaatsen de afgelopen weken kwamen mijn mede-schaatsers en ik tot een aantal mogelijke verbeteringen op schaatsgebied voor met name toerrijders. Voor schaatsproducenten mogelijkheden genoeg tot innovatie!

Zelf gebruikte ik deze winter voor het eerst een handigheidje dat de eenvoud zelve is, maar veel schaatsverdriet kan voorkomen.

Voeten verschillen, maar (schaats)schoenen verschillen niet zoveel. Er bestaan wat bredere en wat smallere schoenen, en in het duurdere segment kun je schaatsschoenen met thermo-plast kopen, zodat de schoen min of meer naar je voet wordt gevormd. Als je echt flink wat geld hebt, kun je een afgietsel van je voet laten maken, waarna de schoen helemaal naar jouw voet wordt gevormd.
Maar welke schoen je ook kiest, regelmatig hoor ik van schaatsers dat hun hak / hiel nog een beetje heen en weer kan schuiven in het achterste deel van de schaats. dat zorgt voor minder balans, en het zorgt voor wrijving. Minder balans zorgt ervoor dat je sneller moe bent. Wrijving zorgt ervoor dat je blaren krijgt.

eZeefit bedacht een eenvoudige en slimme innovatie: een dikke sok waar het voorste gedeelte bij de tenen vanaf is geknipt.

De 'sok' is er in verschillende diktes. Daardoor kun je je hak helemaal schuifvrij in je schaats krijgen. Een betere grip op het ijs en tevens geen blaren meer. De blaren worden tevens voorkomen doordat de sokjes als het ware een tweede, dikke, huid vormen.
Dus als je niet meer in de weer wilt met sporttape, leukoplast of pleisters: half sokje aan.

De sokjes zijn niet overal verkrijgbaar. Je kunt ze via het internet direct uit Amerika laten komen. In Nederland heeft Koole Sport in Middelburg ze en Runnersworld in Amsterdam (want dat voorkomen van blaren is natuurlijk ook handig voor hardlopers;-)  • Comments(1)//blog.hetlampjelinksonder.nl/#post85

Wij bouwen een laptop

Ideeen genoegPosted by Wichert van Engelen 14 Dec, 2008 14:56:57
Niet alleen Lego laat zijn klanten meedenken over nieuwe producten. Asus en Intel hebben een website ingericht waarmee ze iedereen vragen hen te helpen bij het ontwikkelen van nieuwe laptops. Zeker voor dergelijke fast-innoverende consumentenproducten een slimme set.
- Als maker van laptops krijg je een waar bombardement aan nieuwe ideeen.
- Je zet je brandnaam als innovatief neer (en dat is zeker voor degelijke zaken zeer ter zake doende)
- Je bindt je klanten (de vele onderlinge reacties op de ideeen dragen bij aan een community-gevoel)
- Je bespaart flink op de kosten van trendwatchers. Het zijn vooral de early adaptors die de moeite nemen om op je site een uitgewerkt idee aan te dragen.

Blog Image

Enige keerzijde: je zult jezelf moeten beperken. Want het aantal ideeen dat aangedragen wordt, is vele malen groter dan er daadwerkelijk in (winstgevende) productie kan worden genomen. Dat betekent keuzes maken.
- Een laptop gericht op forensen en autorijders (voeding dmv de sigaretten-aansteker, toetsenbord los van het scherm (waardoor je het geheel als een notebook of als full PC kunt gebruiken), uitklapbare pootjes om het scherm rechtop te zetten (voor presentaties).
- Of een laptop voor de surf-generatie: echt waterdicht.
- Een laptop voor iedereen die niet elke 3 jaar zijn laptop wil vervangen (modulair opgebouwd met een up-grade abonnement)
- Een laptop voor scholieren (maten aangepast aan de kluisjes op school, een vervangbare buitenkant (teveel krassen of grafitti, personalisatie van je laptop: gewoon een ander buitenkantje), en zacht rubberen hoeken voor het vele vallen.
- Of toch maar een high-end executive laptop met walnoten inleg, een rund-lederen buitenkant en een dubbel (uitklap-)scherm.

Blog Image

Werp een blik op www.wepc.com en zie welke mooie, leuke, interessante nieuwe ontwikkelingen in de laptops ons nog te wachten staan.

  • Comments(0)//blog.hetlampjelinksonder.nl/#post81

Deel/klapschaats

Ideeen genoegPosted by Wichert van Engelen 01 Dec, 2008 15:02:33
Zelfs in de relatief conservatieve wereld van het schaatsen komt iemand soms met een nieuw product. De firma Raps gaat proberen of de uitvinding van Jaques van der Miessen, een tweedelige klapschaats, levensvatbaar is.

Bij schaatsen wordt de grootste kracht zijwaarts geplaatst. Een schaatser kan immers alleen zijwaarts het ijs met zijn schaatsijzer ‘wegduwen’. In de rijrichting zelf zorgt het ijzer uitsluitend voor glijden.
Vroeger zat het glij-ijzer van een schaats vast aan de schoen. De schaatser zet naar buiten, opzij (en een klein beetje naar achteren) af. Om zo lang mogelijk gebruik te kunnen maken van de lengte van de schaats, moet de voet zo lang mogelijk parallel aan het ijs zijn.

Blog Image
Het beruchte ‘krassen’ ontstaat doordat de punt van de voet bij het laatste stukje van de afzet naar beneden gaat (en de hiel omhoog), waardoor niet de volle lengte van het ijzer op het ijs staat, maar uitsluitend de punt.

Blog Image

Om te zorgen dat de schaatser wel gebruik kan maken van de kracht en de souplesse van het strekken van zowel het been als van de voet, is de klapschaats ontwikkeld. Bij het laatste stukje van de slag komt de hiel los van het ijzer, kan de voet gestrekt worden, maar blijft het ijzer volledig op het ijs staan (en zorgt dus voor optimale druk.

Blog Image

De nieuwe vinding van Van Der Miessen deelt het ijzer van de schaats in twee delen. Alleen het voorste deel klapt op. Het voordeel van de klapschaats blijft.

Blog Image
Maar de klapschaats is minder sterk bij de start, waar extreem veel kracht wordt gezet. Door het achterste deel vast aan de hak te maken, kan de schaatser met name bij de start meer kracht zetten.

Dat is althans de hoop van de uitvinders. Want zoals gezegd: schaatsen is een relatief conservatieve sport. Het duurde jaren voor de klapschaats echt doorbrak. En ook over de deel/klap-schaats waren de reacties vanochtend op de baan sprekend: ‘Dat wordt niks’.

Ik wacht de eerste pogingen af. En als de tijdwinst alleen bij de start te halen is, dan zal de schaats vooral geschikt zijn voor wedstrijdrijders (de sprint), want hoe vaak start je nu helemaal als je een lekkere toertocht door de polders maakt?

Wichert van Engelen

  • Comments(2)//blog.hetlampjelinksonder.nl/#post79

Management Light

Ideeen genoegPosted by Wichert van Engelen 24 Oct, 2008 09:38:13

Ja dat willen we allemaal wel. Een slanke vorm van management. Management dat iets minder zich met alles bemoeit, maar meer aan de verantwoordelijkheid van de medewerkers overlaat.

Maar daar wilde ik het dit keer niet over hebben.

Light management staat voor het slim aan- en uitdoen van lampen. Het onnodig aan laten staan van verlichting kost elk huishouden flink wat stroom. Alleen al uit kosten-overweging zou het goed zijn hier iets aan te doen. En dan is er ook nog een stevige milieuwinst mee te behalen.

Op de Industriële-Week-beurs had de vereniging van ondernemers in de technologische industrie (FME/CWM) een aparte stand ingericht voor al bestaande innovaties die op de een of andere manier het klimaatprobleem een beetje helpen oplossen. Eén van de producten die genoemd werd wat een Energy & Light Manager van het bedrijf Etap. Een slim apparaatje waarmee het aan- en uitgaan van de verlichting kunt programmeren. Nog slimmer is dat je de verlichting niet alleen op vooraf vastgestelde tijdstippen aan of uit kunt zetten, maar dat je er ook sensoren op kunt aansluiten zodat de lampen harder of zachter gaan branden afhankelijk van de hoeveelheid daglicht en of er wel mensen in de kamer zijn.
Eerlijk gezegd behoor ik niet tot de early adaptors, maar dit is wel een apparaat dat ik graag zou willen hebben. Er zit echter wel een klein addertje onder het gras: de ELM is een prachtig apparaat, maar totaal niet gericht op de consumentenmarkt. Het plug-and-play principe dat ondertussen in de PC-hardware normaal aan het worden is, is hier zeker niet van toepassing.

Gelukkig kwam ik met enig zoekwerk de XanuraHome producten tegen. Eigenlijk hetzelfde idee: alle apparaten die stroom gebruiken kun je voorzien van een schakelaar die op afstand bestuurbaar is. Je maakt een centrale doos met daaraan gekoppeld een aantal sensoren, en een besturing voor de elektrische apparaten.

Xanura richt zich wel op de consumentenmarkt. Ze bieden niet alleen die hardware aan, maar ook de bijpassende software en hebben al een aantal slimme kant-en-klaar oplossingen ingebouwd. Zoals de koppeling tussen bewegingsmelder in de tuin en de buitenlamp, maar ook met een lamp op de overloop binnen: zodra iemand ’s nachts in de tuin loopt, gaat de buitenlamp aan, en 20 seconden later gaat er binnen een lamp op de overloop aan. Dat ziet er al heel wat ‘bewoonder’ uit voor eventueel gespuis. En nu men toch bezig was: gelijktijdig met het aandoen van de verlichting, wordt er een sms-je gestuurd naar je mobiele telefoon. En om te kijken of het niet de kat van de buren is die je bewegingsmelder liet aanslaan, kun je via het internet inloggen op de centrale doos van het systeem en de beelden van de tuin-camera bekijken.

Ongekende mogelijkheden. Niet alleen voor energiebesparing, maar ook voor beveiliging, gemak en zorg en toezicht. (Bij een senior met lichte altzheimer belt iemand aan, tegelijk met de bel, springt in de woonkamer de televisie aan en laat het gezicht zien van de bezoeker. Onder het beeld staat met grote letters de naam van de bezoeker (gezichtsherkennings-software – kom ik in een volgende blog nog even op terug) en natuurlijk de relatie met de senior. Zoiets als: “Je dochter Suzanne staat voor de deur. Zij is morgen jarig.”)

Huisdomotica is niet meer iets van morgen, maar is al gewoon te koop.

Het zal niet lang meer duren of dergelijke door de consument programmeerbare thuisdomotica is net zo normaal als dimmers voor de schemerlampen.

Wel is nog nodig dat voor de aanleg geen installateur meer nodig is, maar dat de elementen ‘gewoon’ in de winkels te koop zijn.
Welke fabrikant van consumenten-electronica waagt de stap?

  • Comments(0)//blog.hetlampjelinksonder.nl/#post75
Next »