Inspireren, Motiveren, Innoveren

Inspireren, Motiveren, Innoveren

Observaties over innovatie(s)

Mijn visie op innovatie in losse stukken. Geef ook uw visie: reacties op de blogteksten zijn welkom!

Meer info: www.hetlampjelinksonder.nl

Eenvoudig innoveren (7) – Vers geld

Innovatie algemeenPosted by Wichert van Engelen 12 Nov, 2009 12:41:12
Eenvoudig innoveren is een serie weblogs over diverse aspecten van het innovatieproces. In deze serie verschenen eerder: Capita Selecta, 5 redenen om te innoveren, wachten op de klapper en 10 innovatie-uitdagingen.

Grote organisatie hebben veel klanten. Om geld te (blijven) verdienen, danwel om veel klanten te blijven behouden, moeten ze in eerste instantie vooral letten op het goed aanbieden van de bestaande diensten aan hun bestaande klanten. Deze top-prioriteit nummer een kun je noemen: “Hetzelfde Geld”. Meer Van Hetzelfde Geld wordt verdiend door meer te verkopen van de bestaande diensten, of door incrementele verbeteringen daarin aan te brengen. Dit is vooral het werkterrein van de marketeers en verkopers, en van iedereen die werkt binnen de bestaande processen om de bestaande diensten aan te kunnen bieden. Voorbeelden zijn de zoveelste hypotheek- of spaarvorm, e-mail verkeer als extra naast het insturen van een brief en wijzigingen van de openingstijden.
Er is geen sprake van een radicaal nieuw aanbod voor de klant.

Interne verbeterslagen, zoals proces- en technische innovatie zijn vaak niet gericht op verbetering voor de klanten, maar op meer efficiency en/of kostenbeheersing. Dit het ook wel: “Minder Geld”. IT- en HR-afdelingen zijn hierin heer en meester. Dergelijke inspanningen zijn absoluut noodzakelijk voor het voortbestaan van de organisatie, maar ternauwernood innovatief omdat het geen vernieuwende, toegevoegde waarde voor de klant oplevert.

Meer Van Hetzelfde Geld en Minder Geld komen voort uit evolutionaire verbeteringen binnen een organisatie en behoren niet tot het werkterrein van innovatoren die op zoek zijn naar break-through innovaties.
Jack Welsh van General Electric zei het al: “No company ever grew to greatness by cutting costs”

Radicale, break-through innovatie moet leiden tot Vers Geld. Vers Geld is geld dat de klant gaat uitgeven aan producten of diensten die tot nu toe door de organisatie niet werden geleverd. Het is deze zoektocht naar break-through innovatie, deze zoektocht naar Vers Geld die het bestaansrecht van een aparte innovatieafdeling rechtvaardigt. Zodra een innovatieafdeling zich bezig gaat houden met incrementele innovatie, stapsgewijze verbeteringen, begeeft zij zich op terreinen waar anderen veel beter in zijn, en verliest zij daarmee haar eigen bestaansrecht.


In een serie blogs behandel ik wekelijks een onderdeel uit het innovatieproces. Eerder beschouwend dan actueel, meer over het proces dan over de innovatie-inhoud. De onderwerpen staan min of meer los van elkaar. Het zijn capita selecta. Ziet u graag een specifiek onderwerp behandeld: aarzel niet om te reageren of een vraag te stellen.

Volgende week: Doe eens een keer normaal!  • Comments(0)//blog.hetlampjelinksonder.nl/#post100