Inspireren, Motiveren, Innoveren

Inspireren, Motiveren, Innoveren

Observaties over innovatie(s)

Mijn visie op innovatie in losse stukken. Geef ook uw visie: reacties op de blogteksten zijn welkom!

Meer info: www.hetlampjelinksonder.nl

Eenvoudig innoveren (8): Doe eens een keer normaal!

Innovatie algemeenPosted by Wichert van Engelen 26 Nov, 2009 15:24:17
Eenvoudig innoveren is een serie weblogs over diverse aspecten van het innovatieproces. In deze serie verschenen eerder: Capita Selecta, 5 redenen om te innoveren, wachten op de klapper, 10 innovatie-uitdagingen en vers geld.Loop ik gisteren de fietsenstalling binnen, staat een van de medewerkers, een volwassen vrouw, te staren naar een zwart fietsonderdeel, maatje knikker, dat vlak voor haar voeten ligt, in het midden van een grote cirkel met een ‘H’ in het midden, die een gang van de fietsenstalling aanduidt. (Tjee, wat zou het handig zijn als ik kon tekenen – zou een lange en niet zo uitnodigende openingszin hebben bespaard.)
Terwijl ik mijn stallingskaartje in ontvangst neem, vraag ik haar of ze aan het knikkeren is. Haast verontwaardigd zegt ze: “Nee, ik ben toch geen kind meer?” En ze wenst me nog een prettige dag veder (de standaard-slotzin in deze fietsenstalling).

Deze reactie geeft fraai aan waarom het bevorderen van innovatie in het Nederlandse bedrijfsleven nog steeds niet erg wil vlotten: Innoveren is leuk, daar wordt je vrolijk en goed gehumeurd van.
Maar zaken doen, en zeker werken in een grote organisatie is bloedserieus werk. Een grapje af en toe bij de koffiemachine mag wel, en tijdens een vergadering kan er – ter ontspanning – nog wel eens een olijke opmerking worden gemaakt. Maar zodra we het over het werk hebben, trekt iedereen weer een serieuze blik. Om carriere te maken moet je verantwoordelijkheid tonen, peinzend kijken, hard werken en vooral alle problemen benoemen.
Een beetje onbezonnen, bevlogen, ongebruikelijk gedrag wordt nog net geaccepteerd van iedereen die jonger is dan dertig jaar (de zogenaamde ‘jonge honden’), maar daarna is het mantelpakjes, dassen en heel veel zakelijke memo’s en notulen.

En om te innoveren, om echt nieuwe dingen te bedenken en te implementeren, zul je de moed moeten hebben om eens buiten de gebaande paden te treden, op een andere manier tegen een probleem aan te kijken, in oplossingen te denken en in mogelijkheden.

- We doen hier wel normaal
- Het gaat goed zo ie gaat
- Los het probleem nu maar gewoon op
- Heb je al een planning en stappenplan?
- Elke stap moet logisch volgen op de voorgaande
- Zo pakken we onze problemen altijd aan (en met succes)

Of (vroeger):
- Doe eens niet zo raar. Gedraag je als een volwassene.
- Wat ga je doen? Maar dat doet niemand!
- Nee, zo doen we dat hier niet.

Voor elke grote organisatie herkenbaar.
Maar zo vinden we natuurlijk nooit baanbrekende nieuwe innovaties. Zo komen we nooit tot nieuwe diensten waar de klanten wat aan hebben.

Schrijf de volgende vijf tips op geeltjes, op posters of direct op het behang zodat je ze ziet vanuit je bureaustoel. Dan weet je de hele tijd in welke valkuil je dreigt te stappen.

Er is maar één juist antwoord

Er is een logische oplossing

Volgens de regels!

Niet gek doen!

Het moet wel praktisch zijn
.

Om te innoveren zullen meer mensen zich als jonge hond – en liever nog als kind – moeten blijven gedragen.

In een serie blogs behandel ik telkens een onderdeel uit het innovatieproces. Eerder beschouwend dan actueel, meer over het proces dan over de innovatie-inhoud. De onderwerpen staan min of meer los van elkaar. Het zijn capita selecta. Ziet u graag een specifiek onderwerp behandeld: aarzel niet om te reageren of een vraag te stellen.

Volgende week: Uitvinden of innoveren
  • Comments(0)//blog.hetlampjelinksonder.nl/#post101