Inspireren, Motiveren, Innoveren

Inspireren, Motiveren, Innoveren

Observaties over innovatie(s)

Mijn visie op innovatie in losse stukken. Geef ook uw visie: reacties op de blogteksten zijn welkom!

Meer info: www.hetlampjelinksonder.nl

Eenvoudig innoveren (19): Het 1000 punten model

Innovatie algemeenPosted by Wichert van Engelen 09 Jun, 2010 11:22:23
Het tot leven brengen van ideeën is de echte uitdaging van innovatie. Er zijn meer dan genoeg ideeën, maar het schort aan (goede) uit/invoerders. De innovatieafdeling van een grote financiële instelling hanteerde – vooral als communicatiemiddel – het 1000-puntenmodel.


Een goed idee is 1 punt waard

Een overtuigend verhaal is 10 punten waard

Een experiment of pilot is 100 punten waard

Een succesvolle implementatie is 1000 punten waard

Het 1000-puntenmodel maakt duidelijk dat hoe verder een idee is gevorderd richting implementatie, hoe meer het waard is (en hoe beter het zou moeten worden beschermd). Andersom geeft het 1000-puntenmodel ook goed aan hoeveel energie een idee kost. Het krijgen van een idee kost maar een fractie van de energie van een organisatie die gepaard gaat met de implementatie van een idee.

Het 1000-puntenmodel is ook een houvast voor de innovatieafdeling zelf: stoppen de medewerkers wel hun energie in de juiste trajecten? Brainstorms moeten natuurlijk worden gefaciliteerd, maar is er wel voldoende tijd en energie voor het ondersteunen van de lijnorganisatie bij het opzetten van een pilot. Of nog pregnanter: voor het implementeren van een idee in de staande organisatie.

De grootste valkuil voor elke innovatieafdeling: het besteden van veel tijd, aandacht en energie aan het verkrijgen van ideeën en het opstellen van overtuigende presentaties. De innovator die in deze valkuil trapt, krijgt uiteindelijk nooit iets voor elkaar.


Eenvoudig innoveren is een serie blogs met telkens een onderdeel uit het innovatieproces. Eerder beschouwend dan actueel, meer over het proces dan over de innovatie-inhoud. De onderwerpen staan min of meer los van elkaar. Het zijn capita selecta. Ziet u graag een specifiek onderwerp behandeld: aarzel niet om te reageren of een vraag te stellen.

Volgende keer: Wat denk je zelf?

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.