Inspireren, Motiveren, Innoveren

Inspireren, Motiveren, Innoveren

Observaties over innovatie(s)

Mijn visie op innovatie in losse stukken. Geef ook uw visie: reacties op de blogteksten zijn welkom!

Meer info: www.hetlampjelinksonder.nl

Eenvoudig innoveren (21): Wat denk je zelf (2)

Innovatie algemeenPosted by Wichert van Engelen 24 Jun, 2010 09:35:17

Tomek Karwatka en Michal Semczyszyn van liveblend.com hebben een aantal gevoelige vragen op een rijtje gezet die iedere innovator binnen een organisatie zichzelf zou moeten stellen. De vragen gaan over je eigen creativiteit (zie de blog van vorige week), het gebruik van creatieve teams en de creativiteit in de organisatie (volgende week).Skip een paar vergaderingen, leg de voeten op tafel, staar uit en raam en beantwoord voor jezelf de volgende vragen.

Hoe hard werk je aan het verbeteren van de creativiteit van je eigen team of afdeling? Wat heb je de laatste 6 maanden gedaan? Wat ligt er in het verschiet voor de komende maanden?

Wat zijn de hobby’s maar vooral de passies van de mensen in je directe (organisatie-)omgeving?

Hoe communiceren de mensen in de organisatie? Hoe delen ze kennis, ideeën, ervaringen? Wijkt het officiële antwoord af van het feitelijke? Hoe zouden je directe medewerkers deze vraag beantwoorden?

Wat zijn de belangrijkste obstakels voor innovatie in de organisatie? Hoe zouden je medewerkers deze vraag beantwoorden? Heb je het hen al gevraagd?

Wie is de echte innovator binnen de organisatie? Wie de echte ideeëngenerator? Wie stimuleert anderen om nieuwe ideeën aan te dragen? Kun je deze mensen aanwijzen? Zo niet, weet je dan wie dat wel kan?

Waar halen je medewerkers kun kennis en inspiratie vandaan? Zijn er innovatiehulpmiddelen in gebruik binnen de organisatie? Ken je die hulpmiddelen?

Hoe worden nieuwe ideeën gegenereerd binnen de organisatie? Wie is daarbij betrokken? Kan het beter?

Denken je medewerkers op dezelfde manier? Heb je medewerkers of collega’s in je afdeling die afwijkend denken? Communiceer je (vaak) met hen?

Past iedere nieuwe medewerker van de organisatie in hetzelfde stramien? Worden er nieuwe medewerkers aangenomen die jou niet liggen? Beschrijf waaruit dat ‘niet-liggen’ bestaat.

Met alleen het beantwoorden van deze vragen, krijg je natuurlijk niet direct een innovatievere organisatie. Gebruik de vragen om eens wat dieper na te denken over de manier waarop de organisatie met creativiteit en innovatie omgaat.

Eenvoudig innoveren is een serie blogs met telkens een onderdeel uit het innovatieproces. Eerder beschouwend dan actueel, meer over het proces dan over de innovatie-inhoud. De onderwerpen staan min of meer los van elkaar. Het zijn capita selecta. Ziet u graag een specifiek onderwerp behandeld: aarzel niet om te reageren of een vraag te stellen.

Volgende keer: Wat denk je zelf (3)

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.